Hayao Miyazaki câștigă premiul Globul de aur

Legenda animației japoneze Hayao Miyazaki a câștigat primul său Globul de Aur, la vârsta de 82 de ani, pentru „Băiatul și stârcul”.

Acesta este primul Glob de Aur câștigat pentru o animație care nu este în limba engleză.

Prezentat ca fiind ultimul lungmetraj al domnului Miyazaki, filmul s-a confruntat cu producții Disney precum Wish și Elemental în categoria filmelor de animație.

Filmul are în prim plan un băiat care întâlnește un stârc vorbitor misterios după ce își pierde mama în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Filmul reflectă părți din povestea de viață a domnului Miyazaki. La fel ca băiatul, familia sa a fost evacuată la țară în timpul războiului. De asemenea, domnul Miyazaki a avut o legătură profundă cu propria mamă, despre care se spune că a avut o mare influență asupra operei sale și asupra personajelor feminine puternice din filmele sale.

În mod tradițional, Globurile de Aur au fost considerate ca fiind un indicator pentru premiile Oscar. Filmul lui Miyazaki din 2001, Spirited Away, a câștigat un Oscar la categoria film de animație.

Domnul Miyazaki a ieșit din pensie pentru a realiza „Băiatul și stârcul” și a petrecut șapte ani pentru a realiza producția. El a regizat și a scris scenariul original al filmului.

Se pare că acesta a fost primul film anime care a ajuns pe primul loc în topul încasărilor din America de Nord după ce a fost lansat în Decembrie.

A avut premiera în Japonia în luna iunie și a fost un succes al încasărilor în multe țări, având venituri de peste 136 de milioane de dolari (107 milioane de lire sterline) în întreaga lume.

Producătorul Toshio Suzuki a declarat anul trecut că a fost unul dintre cele mai scumpe filme japoneze realizate vreodată.

Deși regizorii nu au fost prezenți la Los Angeles pentru a accepta premiul, domnul Suzuki a declarat luni: „Acesta este primul Glob de Aur acordat unui film al Studio Ghibli și e cu adevărat o senzație specială.” Alături de domnul Miyazaki, el este unul dintre cei câțiva co-fondatori ai Studio Ghibli.”

„De la începutul acestui an, Japonia a fost lovită de o serie de cutremure și accidente tragice… Într-o astfel de situație, sper ca vestea luminoasă a câștigării unui premiu să poată aduce un zâmbet pe chipul tuturor, chiar dacă numai puțin”, a adăugat el.

De asemenea, filmul a fost difuzat și la noi în țară în cinematografe. Acesta a fost adus de către Bad Unicorn în colaborare cu IndependentaFilm!
Anulțul inițial legat de lansarea filmului la noi în țară îl puteți vedea aici.
La box office-ul din România, filmul s-a clasat pe locul pe locul 4, când a fost lansat în avanpremieră, pe data de 17 Decembrie.

Băiatul și stârcul, The Boy and the Heron, Hayao Miyazaki, Box office romania,

Mai târziu ajungând pe poziția 10, în perioada Crăciunului, ca după crăciun să ajungă pe poziția 13, și în prezent, acesta se situează pe locul 16 în box office-ul din România.
Mai multe detalii despre situația box office-ului puteti găsi aici.